ON1BES Labo 2015          Modified SDR Stockantenne's

home
Back to Index-page

For ENG version, click here

Beste SDR vrienden

Recent heb ik voor SDR ontvangst enkele simpele antennetjes gemaakt, als "tafelantenne" voor binnenhuis gebruik.
De bedoeling was eigenlijk om de meegeleverde staaf-antenne bij de DVB-T stick, te modifiëren en voor SDR ontvangst te verbeteren.
Na lang zoeken op het Net was hier zeer weinig over te vinden, en heb ik zelf een paar ontwerpjes in elkaar gestoken met redelijke resultaten.
Vroegere testen met SDR ontvangst wezen al uit dat één van de beste keuzes, een discone-antenne was, gedemonstreerd in onze Radio Club en getest op de VTS opendeurdag 2013.
Die was zeer goed op de meeste VHF-UHF banden, maar die stond dan ook buiten en op het dak !
Diegenen die wat minder tijd hebben en minder werk willen hebben, en toch iets eenvoudig wensen, vinden hier een paar tips.
Elders op mijn website staan er ook een paar andere antennes die gemaakt zijn van kabel-TV coax. De kosten daarvan zijn bijna niets, en ze presteren zeer goed van 60 tot 500 MHz.
Als zolder antenne zijn deze zeer geschikt, zeker als je ze ook nog aan een raam kunt zetten.
Wat zijn interessante frequenties: spraak-modes zitten onder de 500Mhz, en boven de 500Mhz zit je in een heel ander domein.
Daar zitten alleen digitale modes, en die moet je nog extra decoderen om er verder iets mee te kunnen doen. (b.v. ADSB om vliegtuigen te volgen)
Terug naar de les: hier zie je een paar gemodifiëerde staaf antennetjes (met het typische  magneetvoetje) voor binnenhuis gebruik. Binnenkort volgen nog een paar andere.
 De eerste is de eenvoudigte: het typische staafje is vervangen door een uitschuifbaar teleskoop antennetje uit een oude FM transistor radio.
Desnoods moet je aan de voet van het antennetje, in het gat, de draad opnieuw tappen met M3 om het te kunnen opvijzen op het magneetvoetje.
Plaats het antennetje altijd op een metalen plaat of doosje zoals op de foto !

Stockantenne1
Stockantenna2
Antenne ingeschoven
Antenne voluit
Klik op de foto voor groter versie.
De tweede is een geavanceerde versie, is een variant van de J-Antenne, of de” Slim Jim”. Deze is perfect uit te rekenen voor op een bepaalde frequentie,
maar in de praktijk kan hij voor ontvangst meerdere banden bestrijken. Zoek hiervoor een J-Pole calculator.
Deze is gemaakt van een geplooide “Lasstaaf” of braseerdraad van 2mm diameter en 1m lang. ‘T is wat meer werk, maar het is een heel goeie antenne.
Hij is eigenlijk berekend voor de 70cm band (432.500MHz), maar geen paniek: hij werkt ook nog voor veel lagere frequenties,  zelfs tot op de FM radio band.
Op de foto toont hij erg lang voor op zo’n klein voetje, maar eigenlijk is hij maar 50cm hoog.
Zie naar het detail op linker foto, dat het kabeltje door een extra gaatje door de voet moet komen, en rechtstreek aan de beide kanten van de staaf gesoldeerd moet worden. Omdat het kabeltje 75 ohm is, ligt dit punt ook op ongeveer 75 ohm.
Slim Jim 1
Slim Jim 1
Slim Jim Feed Point - 75 Ohm
Slim Jim
Klik op de foto voor groter versie.
Zoals gezegd geven deze antennetjes al redelijk goede resultaten binnenhuis, en al veel beter dan het standaard meegeleverde staafje.
Maar het feest begint pas als je de mogelijkheid hebt om met je Laptop of  PC op de 1e verdieping of hoger te gaan zitten, en dan liefst nog aan een raam !
Tot de volgende keer.


Downloads :
geen downloads
mail mail: on1bes Scarlet.be